Skip to Content

Válaszok a kérdéseidre!

Örülünk hogy téged is érdekel a gázautózás csodálatos világa.
Engedd meg hogy végigvezessünk egy olyan utazáson mely az olcsóbb közlekedéssel karöltve segíti a környezetünk megóvását!

Most válaszolunk néhány alapvető kérdésre hogy segíthessünk.


Mi is az az LPG avagy autógáz?

Az autógáz, más néven LPG, vagy LP Gáz folyékony halmazállapotú szénhidrogén gázok elegye, amelyet gépjárművek üzemenyagaként, valamint fűtésre használnak. A cseppfolyós gáz nemzetközi jelölése az LPG (Liquefied Petroleum Gas). Általában röviden PB-gáznak nevezik.


Miért annyira környezetbarát?

Mert környezetkímélőbb módon ég, mint a benzin, mivel a NOX összetevő a kipufogógázban csak mintegy 20%-a a benzinmotorénak, a Szén-dioxid (CO2)-kibocsátás mintegy 15%-kal alacsonyabb, valamint az elégetlen szénhidrogén is csak mintegy fele a benzinüzemnek. A szénmonoxid értéke nullának vehető. Emellett az LPG égéstermékek a kémiailag kedvezőbb összetételük miatt alacsonyabb gépjármű katalizátorhőmérséklete mellett is semlegesíthetők, ezáltal gázmeghajtású motoroknál a katalizátor kímélve van. Ezen kedvező emissziós tulajdonságok miatt az LPG hajtotta gépjárművek és targoncák – a földgáz üzeműek mellett — azon belsőégésű energiaforrással rendelkeznek, melyek még zárt térben is üzemeltethetők.

 

Miért gazdaságosabb az üzemeltetés?

A mai folyamatosan emelkedő benzinárak mellett a gáz ára állandónak mondható ez az ár körülbelül 245 - 250 Ft. Mivel a benzin ára 450 Ft felett van így a ha azzal számolunk hogy a különbség 200 Ft és a fogyasztás körülbelül 10%-al több gázon. Amennyiben évente 10-15.000 km-t teszünk meg, akkor a beszerelés körülbelül 1 év alatt meg is térül hiszen ha autónk 10l-es átlagfogyasztással bír, akkor havonta a megtakarítás akár 25.000 Ft is lehet.

Üzemanyagárak: http://apeh.hu/uzemanyag/uzemanyagarak/

 

 

Több információt kaphat, ha tovább megy a "Miért pont autógázt?" menüpontra kattintva!